Баскетболният отбор за хора в инвалидни колички “София – Балкан” участва в първия си приятелски турнир по баскетбол в град Орадея, Румъния между 9 и 11 септември 2011 година. Отборът “София – Балкан” се класира на второ място, след като победи Румънския отбор – домакин с 20 точки. Първи се класира отборът на Полша.

Играта и класирането на трите отбора са резултат от различната подготовката на всеки от играчите, както и от различната степен на парализа – някои от тях за с вродени увреждания, а други са в следствие на инцидент. Например, Полският отбор се занимава професионално с баскетбол в инвалидни колички от 10 години, а Румънския отбор от около 8 години.

Събитието е със социална насоченост и се организира за седми пореден в Орадея. По покана на Българиският баскетболен отбор за хора в инвалидни колички “София – Балкан” следващата приятелска среща между отборите ще се състои в град Варна през месец ноември и ще бъде организиран от баскетболния отбор за хора в инвалидни колички от Варна и Ротари клуб “Варна”.

Поради сложната мобилност на играчите в инвалидни колички – пътуването до Румъния отне 16 часа път на българския отбор, се търсят спонсори, които биха осигурили средства за по-доброто развитие на този спорт като: специализирани инвалидни колички, треньори, подходящи зали, участия в повече състезания и турнири, както и възможността да се повишава и усъвършенства нивото на игра на отделните играчи и на целия отбор.

До момента отборът намира подкрепа в лицето на Българската Федерация по Баскетбол, Националната спортна академия и Холандската федерация по баскетбол, както и на социално отговорни компании като DHL, Телерик, KFC и Райфайзенбанк.