София, 11 май 2017г. – Баскетболният отбор на ЦСКА поема 8 от най-добрите състезатели на София-Балкан – първият отбор по балкетбол за хора в инвалидни колички в България. Трансферът е първа стъпка от стратегията на основателите на София-Балкан за популяризиране на играта сред хората в инвалидни колички и превръщането й в масов спорт. Баскетболният клуб за хора в инвалидни колички София-Балкан е създаден през 2007 година от Ротари и Ротаракт клуб София–Балкан с подкрепата на Българската федерация по баскетбол и Национална спортна академия.

Трансферът ще бъде отбелязан официално с пресконференция този четвъртък. Президентът на София- Балкан Владислав Симов ще предаде играчите на ЦСКА.

“Баскетболният клуб София-Балкан е създаден преди 8 години като програма на Ротари клуб София-Балкан. По онова време България беше единствената европейска държава без подобен спорт за хора в инвалидни колички. Ние взаимствахме идеи от наши приятели от Сърбия и с помощта на много хора и организации успяхме да създадем БК София-Балкан като социален проект“, казва Владислав Симов.
„Към настоящият момент в отбора има 24 състезатели. Днес ЦСКА създава четвъртия по ред отбор в България. Разделяме се с осемте си най-добри състезатели, защото вярваме, че пътят към популяризирането на спорта минава през това всеки професионален баскетболен клуб да създаде в портфолиото си и отбор за хора в инвалидни колички. Ние продължваме да развиваме социалната си дейност редом с развитето на спортното майсторство на играчите. Очакваме и други професионални клубове да се обърнат към нас с инициятива за създаване на нови отбори.”

Президентът на ЦСКА Роберт Гергов обяви, че за старши треньор на отбора е поканен Владимир Искров – един от най-опитните млади треньори в България. ЦСКА навлиза в това подразделение на баслетбола с амбиции за шампионска титла и вече планира международни изяви за отбора.

В последен етап на строителство е новата модерна зала за баскетбол, която ЦСКА подготвя и която е изцяло адаптирана за нуждите на новите си играчи.

На 20 и 21 май във Варна ще се проведе първи кръг от националния шампионат по баскетбол, където отборите на ЦСКА, Варна, Бургас и София-Балкан ще премерят сили.

За баскетболен клуб за хора в инвалидни колички София-Балкан:
Баскетболен клуб за хора в инвалидни колички София-Балкан е създаден през 2007 година от Ротаракт клуб и Ротари клуб София – Балкан с подкрепата на Българската федерация по баскетбол и Национална спортна академия. БК София–Балкан е сдружение с нестопанска цел, чиято дейност е ориентирана към осигуряване необходимите специализирани инвалидни колички, треньори, подходяща зала, медицински специалисти, както и всички други условия за развитието на отбора като: организиране на спортни срещи с други отбори, участие в и организация на международни турнири и семинари. Целта е популяризиране и развиване на спорта в България, както и създаване и национален отбор за Параолимпийските игри.

За контакти: