Дойде краят на една изпълнена с предизивкателства ротарианска година. Светът точно започна да се възстановяваше от пандемията от Ковид-19, когато бяхме изюправени пред ужаса на войната.

Ротарианците, както обикновено, правят всичко по силите си и според възможностите си, за да са в помощ на нуждаещите се и на лично,  и на клубно, и на дистриктно ниво, като не прекъсват, разбира се, и клубния живот и проекти.

Ротари клуб София-Балкан  създаде преди четири години един от най-красивите проекти в дистрикта, който вече е традиционен и продължава да се разраства.

Съвместно с Националната Художествена Академия (Факултет изящни искуства) всяка година отличаваме техен студент, пресъздал най-добре темата на съответната ротарианска година, а жури от преподаватели и членове на клуба избират победителя и класират призьорите.

И така, на 15.06. тържествено връчихме тазгодишната награда.

Победител и спечелил премията от 1000 лв. бе ИванБурбара – I курс магистър;

второ място бе за Надежда Боянова;

а трета – Симона Павлова.

Призовата картина бе закупена от ЕДГ Виолина Костова, която бе сред  множеството ни гости.

( Линкът по-долу е към творбите от тазгодишното издание на конкурса :https://www.rotaryclubsofiabalkan.org/%d1%80%d0%b5%d0%b7%d1%83%d0%bb%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%ba%d0%bb%d1%83%d0%b1-%d1%81 )

Събитието се проведе на прекрасната открита тераса на покрива на Художествената академия, която домакинстваше събитието. Освен прекрасната гледка, чисто символната натовареност на мястото  – в центъра на карето, символизиращо държавността и духовността на България: Народното Събрание, Националната Библиотека, Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” и СУ „Климент Охридски”, както и до паметника на Апосатола  –  ни предразполагаше да направим и традиционната ротация на бордовете.

Президентът Александър Грилихес  предаде огърлицата на Крсимир Веселинов с пожелания за успешна година, надграждаща постигнатото до сега. Красимир Веселинов връчи плакет  на Алекс Грилихес с Благодарност за службата през 2021-2022  и успешно изпълнените съпки от проектите на клуба. Моментът бе използван и за връчване на плакет на паст-президентът Калин Кулин с благодарности за службата през 2020-2021година – с всичките предизвикателства на онлайн срещите и извънредното положение.

Ние от РК София-Балкан винаги сме имали за основен приоритет работата с младежките програми на РИ. Освен двата ни интеракт клуба, сме спонсор и на Ротаракт клуб София-Балкан, като много често извършваме с тях съвместни инициативи, а всеки месец и по една обща клубна сбирка. Като продължение на тази успешна практика бяхме поканили младите приятели да извършат своята ротация заедно с нас. Така Александър Цеков предаде огърлица на Елект-прездентът Тодор Кърпаров. Любопитното в случая е, че и двамата са бивши членове на интеракт клубове от семейството на РК София-Балкан, което е още едно доказателство, колко са важни младежките програми на РИ.

И все пак, освен работата, изпълнените проекти и бъдещите планове, онова, което е особено важно и стойностно за всеки ротарианец, е приятелството. Огромно щастие за нас бе това, че на нашите празник присъстваха толкова много приятели от софийските клубове, от РК Пирдоп, членове на РК Харманли донесоха специални поздрави от  родния си град и празника на виното, а особено скъпо за нас бе и присъствието на членове от РК Пирот, с които бяха обсъдени детайлите за предстоящото ни побратимяване, като още едно доказателство, че ротари създава мостове и преодолява всякакви граници.

Времето, изкарано с приятели, отлита неусетно и късно през нощта, под светлината на звездното небе, завърши този наш троен празник: смяната на бордовете, награждаването на конкурса и срещата с толкова много приятели, още едно доказателство, че службата в Ротари наистина може да променя животи, а наша главна цел е непрестанно да го преоткриваме.