ЧЕСТИТ 118-ти РОЖДЕН ДЕН, РОТАРИ!
ℋ ℬ, ℛ!

Днес една изключително важна  организация празнува своя 118-ти рожден ден.

Какво е най-важно  за мен в Ротари: възможността да си добротворец и да даваш, да помагаш на хората около себе си.

Ротарианците не сме масони, нито темплиери, нито сектанти, нито клуб за гурме и вино, или други подобни градски легенди.

Ротари е основана на 23 февруари 1905 г. от Пол Харис, адвокат от Чикаго. Оттогава Ротари се е превърнала в глобална организация с над 1,4 милиона членове в повече от 200 държави и територии, които променят живота на общностите по целия свят чрез значими и устойчиви хуманитарни проекти.

Приживе често питали Пол Харис (създателят на Ротари) дали е предполагал, че Ротари ще се разгърне като световно движение. „Не, през 1905 г. не виждах такова бъдеще. Когато човек засажда фиданка в ранна пролет, може ли да е сигурен, че от нея ще израсне здраво дърво?“

Членовете на Ротари са мъже и жени от всички сфери на живота – креативни хора на действието, които работят заедно за полезни на обществото каузи.

Девизът на Ротари „Service Above Self / За Безкористна Служба“ отразява ценностите на организацията – приятелство, почтеност, многообразие, служба и лидерство, които ръководят работата на членовете ѝ за подобряване на живота на хората по света.

През годините Ротари Интернешънъл и Ротари България са осъществили множество проекти, насочени към насърчаване и опазване на мира, осигуряване на чиста питейна вода, подпомагане на образованието, изкореняване на болестите, подпомагане на майчиното и детско здраве, подобряване на икономическото развитие на местно ниво, опазване на околната среда и намаляване на бедността.

Някои от най-значимите приноси на Ротари включват създаването на Фондация Ротари преди над 100 години, която е инвестирала над 4 млрд. долара в хуманитарни инициативи, глобалното изкореняване на полиомиелита чрез партньорството на Ротари с други организации като УНИЦЕФ и СЗО, насърчаването на мира и разрешаването на конфликти и предоставянето на хуманитарна помощ на нуждаещите се общности.

„Каквото и да означава Ротари за нас, светът ще ни оцени по резултатите, които постигаме“, е казал основателят на Ротари, Пол Харис.

Честит Рожден Ден, Ротари!

И споделям призива на Дистрикт Гуверньора на България – Виолина Костова

Скъпи приятели Ротарианци, Ротарактори и Интерактори,

Днес, ние наистина осъществяваме всеки ден призива за действие – да ПРЕОТКРИЕМ РОТАРИ и да продължим да сбъдваме мечтите на хората, за да направим света по-добро място за живеене.

За 7 месеца от тази ротарианска година, Вие приятели доказахте, че Ротари винаги е там, където има нужда – помогнахте на пострадалите при наводненията в карловските села, сбъднахте мечтата на едно талантливо дете – Диана, бяхте съпричастни с усилията на нашите приятели от Турция да помагат на бедстващите след опустошителното земетресение, реализирахте стотици проекти и каузи чрез благотворителни кампании, подкрепяхте винаги младите ни приятели от Интеракт, дарихте ДОБРОТА, ЛЮБОВ и СВЕТЛИНА на всеки в нужда!

Скъпи приятели, Ротарианци, Ротарактори и Интерактори, бъдете здрави, благословени и все така готови да служите безкористно на обществото с много любов, всеотдайност и вдъхновение.

С най-топли чувства,
Виолина Костова
Дистрикт Гуверньор 2022-23
Ротари Интернешънъл
Дистрикт 2482-България