Ротари клуб „София-Балкан“ , Ротаракт клуб София-Балкан,  Интеракт клуб София-Балкан – СМГ, Интеракт клуб София-Балкан – 73-то СОУ  за 4-та поредна година  ще се проведе благотворителна инициатива   на станалата традиционна Коледна къщичка на Немския Коледен базар.  Организаторите на базара безвъзмездно предоставят коледна къщичка, в която различни организации да продават артикули по техен избор и събраните средства да се използват в подкрепа на тяхна благотворителна кауза.  

Събитието е в  периода  9.12.2022 – 12.12.2022

Каузата тази година е свързана с   подкрепа за единствената в страната ни Дървена църква “ Преображение господне“, Боровец/ Чамкория в България  !

Храма  е построен по идея на известни и влиятелни общественици, учени и жители  на Самоков и местността  Чамкория. 

Архитектурата е в готически алпийски стил придава нестандартност на православния храм. В същото време църквата се вписва чудесно в природата на Рила планина.

Средствата за изграждането му са събрани като волни пожертвования и дарения (своята лепта е дал тогава и цар Борис ІІІ) и през далечната 1933 година е поставено началото.

Проекта на Дървената църква е на известния български архитект Никола Лазаров в самобитен готически алпийски стил. Това ѝ придава една уникалност, непривична за останалите християнски храмове в страна, но чудесно хармонираща със заобикалящата я среда.

На 23 септември 1934 година църквата е тържествено осветена от Екзарх Стефан, а в последствие неколкократно обновявана.
Преди 1988 година храмът е бил почти изоставен, но благодарение на Йордан Христов (самобитен дърворезбар) и благочестиви християни за две години е направен цялостен ремонт и църквата отново грейва в своята красота. 

Един от най-интересните и ценни предмети (на който повечето хора не обръщат внимание) е кутия за дарения от 1825-та година.

Съществува легенда, че турците позволявали на поробените народи да имат църква, ако я построят за една нощ. Затова и те се изхитрили и правели храмовете от дърво, защото градежът бил много по-бърз.

Храмовият празник на тази уникална по своята архитектура църква е на 6 август.

Артикулите могат да се закупят на място между 9.12.2022  и 12.12.2022 г. от 11:00 до 21:00 ч., като ще се поставят в кутия за дарения в къщичката.

Нашите приятели от Интеракт, Ротаракт, Ротари Клуб София Балкан  и Ротариански приятели ще бъдат на място  и ще разкажат за каузата  ни с  храма „Преображение Господне“ –   като със средствата ще подсигурим неговото отопление, осветление  и облагородяване на пространството около Дървената черква   с пейки, маси и беседка.  ( в снимки)

За приятелите от страната и чужбина, които желаят да се включат в набирането на средства и дарения за каузата ни е предвидена банкова сметка:

Сдружение Ротари клуб София-Балкан
УниКредит Булбанк АД
IBAN: BG69 UNCR 7000 1521 0433 15
BIC: UNCRBGSF

Кауза: Дървена черква в Боровец

Очакваме Ви приятели и Светли празници за всички ни!

Събираме и артикули, които да продадем на базара и да подпомогнем нашата кауза описана по-горе. ( моля изпращайте артикулите до  8-9.12.2022г. най-късно).
Можете да изпратите подготвените артикули (дарени и/или ръчно изработени от вас на коледна тематика ( възможно е да са и с посочена препоръчителна цена), които да продадем в името на каузата ни.
При проявен интерес, моля да изпратите артикулите до  адрес: ПК: 1407, бул. Черни Връх 107, на името на Жечко Балабанов  +359888810867, по Еконт, Спийдим,  друг куриер или  на  място ).