Баскетболен отбор за хора в инвалидни колички София-Балкан

Баскетболният клуб за хора в инвалидни колички помага за интеграцията на хора в неравностойно положение и ги прави пълноправни членове на нашето обществото. От там идва и идеята на Ротари и Ротаракт клуб Ротари и Ротаракт клуб София-Балкан – да помага на обществото и неговото развитие.

Осъществяването на проекта е напълно в традициите на Ротари клубовете – ротарианците посвещават своето време, енергия и страст на устойчиви и дълготрайни проекти в местните общности по целия свят.
Ротари и Ротаракт клуб София-Балкан взаимстват идеята от своите приятели от Ротаракт клуб Белград – Метрополитан. Белградският клуб успешно е създал и развива местен баскетболен клуб за хора в инвалидни колички от години.
През 2007 г. Ротари и Ротаракт клубовете учредяват сдружението с нестопанска цел – баскетболен клуб за хора в инвалидни колички София-Балкан. Партньори са Българската федерация по баскетбол и Националната спортна академия.

През 2009г. Ротари клубът успява да да организира обучителен семинар с треньори от Европейската федерация по баскетбол за хора в инвалидни колички (ФИБА). Това дава начало на бъдещето развитие и успехи на баскетолбния клуб. Семинарът е насочен към бъдещите състезатели, треньори и съдии по баскетбол за хора с инвалидни колички и е воден от Рон Копенрад, секретар на ФИБА и Люк Вергоосен, треньор на националния отбор на Холандия за мъже до 22 години и официален комисар на ФИБА. Те успяват да поставят основаната за развитие на баскетболния куб като дават насоки и препоръки на треньора и играчите, които им помагат в бъдещето развитие и мотивация за успех.
В края на лятото на 2009г., треньорът на Холандския баскетболен отбор – Люк Вергоосен се завръща в София, за да помогне за допълнителното развитие на отбора. Тогава се организира четиридневен тренировъчен лагер за играчите. Тези дни от интензивни тренировки успяват да развият качества и умения у всеки един от играчите, да ги сплоти като колектив, да им вдъхне кураж и увереност за развитие, хъс за игра и постигане на по-големи резултати в баскетбола за хора в инвалидни колички.
През 2015г. се провежда и семинар за съдии по баскетбол за хора в инвалидни колички. Лектор на семинара е Дарко Шовран, международен съдия по баскетбол на колички и член на Ротари клуб Белград- Метрополитан.

Баскетболният отбор има редовни тренировки всеки вторник и четвъртък от 20:00ч. в адаптираната зала за хора в инвалидни колички на Национален стадион „Васил Левски“.
Треньори на отбора през годините са доц. Кръстю Църов, Мартин Вутов и Владимир Искров, който е треньор на отбора в момента.

През годините, Ротари и Ротаракт клуб София–Балкан успяват да привлекат към проекта различни партньори като: Министерството на младежта и спорта, Българската Федерация по баскетбол, Националната спортна академия, Холандската баскетболна федерация, Гражданско сдружение Право на избор /ГСПИ/, Агенция за хората с увреждания/АХУ/, Кмета на СО район “Студентски”. Общественици, бизнесмени и спортни деятели, сред които Константин Папазов, Филип Виденов, Стефан Георгиев, Сашко Везенков и други.

В следствие на дейността на басткеболния отбор Министерството на младежта и спорта създава консултативен център в сградата на Национален стадион “Васил Левски”, който помага на хора с увреждания. Центърът подкрепя и развива програми и проекти на неправителствени организации.

Различни корпоративни спонсори също са помагали за развитието на отбора през годините. Част от тях са DHL, Български спортен тотализатор, Телерик, Булгартабак, Райфайзен банк, KFC, Domestina.bg и други.
От самото създаване на басткетболния отбор, Ротари и Ротаракт клуб София-Балкан са набирали и набират средства чрез финансиране през клубни проекти, дарения на членовете на клуба, томболи и търгове на клубни събития.
Поради сложната мобилност на играчите в инвалидни колички, поддържането на редовни тренировки, изправност на инвалидните колички и залите, в които се тренира, както и екипи от треньори и специалисти, непрекъснато се търсят спонсори, които могат да осигурят средства за по-доброто развитие на този спорт.

Благодарение на популярността, която набира отборът на София-Балкан, Ротари и Ротаракт клубoвете от Варна и Бургас се свързват с Ротари клуб София-Балкан, тъй като имат желание да създадат и развият подобни отбори във Варна и в Бурас. Така, Ротари и Ротаракт клуб София- Балкан съдействат за първоначалните насоки и съвети за създаването на следващите баскетболни отбори за хора в инвалидни колички.

След проведените тренировъчни лагери през 2009г., басткетболният отбор София-Балкан успява да организира и проведе демонстративен мач със сръбския баскетболен отбор за хора в инвалидни колички – Дунав, от град Белград.

През 2011г. отборите на София-Балкан и Варна организират демонстративна среща по баскетбол за хора в инвалидни колички. Мачът е по случай предстоящите Пара олимпийски игри в Лондон, Великобритания през 2012г. Мероприятието се инициира от Международния пара олимпийски комитет. Отборът на София-Балкан се класира на първо място.

През същата година, отборът София-Балкан участва и в първия Балкански турнир за хора в инвалидни колички в Румъния. В събитието участват отборите на София-Балкан (България), Орадея (Румъния) и отборът на Полша. Българите се класират на второ място в турнира, който се организира за седми пореден път от румънския баскетболен отбор.

През 2015г. за първи път се организира турнир по баскетбол за хора в инвалидни колички за Купата на Столична община. Организатори са Столична община, Ротари клуб София-Балкан, баскетболен клуб за хора в инвалидни колички София-Балкан, Българска федерация по баскетбол и НСА. Целта на този турнир е да популяризира баскетбола за хора в инвалидни колички; да допринесе за подобряването на физическото и психическото здраве и пълноценната интеграция на състезателите; да привлече общественото внимание, подкрепа и нови състезатели и да постави основите на формирането на първия национален отбор по баскетбол за хора в инвалидни колички.
Професионален баскетболен отбор за хора в инвалидни колички
През 2017г. баскетболният отбор на ЦСКА поема 8 от най-добрите състезатели на София-Балкан. Трансферът е първа стъпка от стратегията на Ротари клуб София-Балакан за популяризиране на играта сред хората в инвалидни колички и превръщането й в масов спорт.

За съвместната си инициатива – баскетболния отбори за хора в инвалидни колички, Ротаракт клуб София–Балкан и Ротаракт кулб Белград–Метрополитан печелят първа награда в международния конкурс Twin Clubs’ Award за 2010 година, който се организира всяка година от Европейския Ротаракт информационен център (ERIC).

Голямата медийна подкрепа отборът намира още от самото начало на създаването си. Репортажи от демонстрационните срещи, мачове и турнири, интервюта с играчите, с организаторите и създателите от Ротаракт и Ротари клуб София-Балкан са отразявани от национални и спортни медии като: БНТ, БНТ2, bTV, NovaTV, Канал 3, ТВ +, BBT, новинарска агенция BGNes, БТА, Крос БГ, национални вестници 24 Часа, Дневник, Сега, Класа, радио БНР, БГ Радио, онлайн порталите www.sportal.bg, www.gong.bg, www.dir.bg, www.dariknews.bg, www.actualno.com, www.dnevnik.bg, www.novsport.com, www.focuss-press.net и много други. Отделно участия са имали играчи и треньори и представители на Ротаракт клуб София-Балкан в предавания като: „Преди обед“ по bTV; „Тази неделя с Лора Крумова” по bTV; „Жените” с Марта Вачкова по БНТ; „Споделено с Камелия” по ТВ 7.