На 16-ти и 17-ти май 2015г. в спортна зала Триадица се проведе Първи турнир по баскетбол за хора в инвалидни колички за Купата на Столична община. Организатори бяха Столична община, Ротари клуб София-Балкан, Баскетболен клуб за хора в инвалидни колички София-Балкан, Българска Федерация по Баскетбол и НСА.

Тимът на София-Балкан завърши убедително на първо място с четири победи от четири мача. Отборът Варна 2010 завърши на второ място, а Джавелин Бургас – на трето. Николай Ваклинов от отбора на “София-Балкан” беше отличен за най добър реализатор, а 10-годишния Цветомир получи наградата за най-прогресиращ играч.

Целта на този турнир бе да популяризира баскетбола за хора в инвалидни колички; да допринесе за подобряването на физическото и психическото здраве и пълноценната интеграция на състезателите; да привлече общественото внимание, подкрепа и нови състезатели и да постави основите на формирането на първия национален отбор по баскетбол за хора в инвалидни колички. Официални гости на спортното събитие бяха Калин Каменов, заместник-министър на младежта и спорта; Велина Белева-Влахова, заместник- кмет район Студентски, Столична община; Елеонора Рангелова,генерален секретар на Българската федерация по баскетбол; Илия Лалов, председател на Управителния съвет на Българската Параолимпийска Асоциация; проф. Пенчо Гешев, ректор на НСА; Тодор Шабански,Инфоцентър София-Европейска столица на спорта 2018; Иван Ценов, управител на спортна зала Триадица, Нина Митева, Ротари Дистрикт гуверньор на Д2482 – България 2015-2016; Димитър Димитров, Ротари Дистрикт гуверньор на Д2482 – България 2016-2017;Пламен Минев, Паст Дистрикт гуверньор; Стоил Костов-Асистент Дистрикт гуверньор.

Ден преди мачовете от турнира – на 15 май, се проведе семинар за съдии по баскетбол за хора в инвалидни колички. Летор беше Дарко Шовран- международен съдия по баскетбол на колички и член на Ротари клуб Белгра- Метрополитан. Беше представена и книгата на Росица Църова, преподавател в НСА, посветена на баскетбола на колички.

Баскетболните клубове се надяват да привлекат съмишленици – хора, организации и държавни органи, които чрез своята подкрепа в различни области да им позволят да функционират пълноценно и да подсигурят условия за развитието на този нов за България спорт.

Баскетболен клуб за хора в инвалидни колички София-Балкан е създаден през 2007 година от Ротаракт клуб София – Балкан и Ротари клуб София – Балкан с подкрепата на Българската федерация по баскетбол и Национална спортна академия. Той е сдружение с нестопанска цел, чиято дейност е ориентирана към осигуряване на необходимите специализирани инвалидни колички, треньори, подходяща зала и медицински специалисти за практикуването на този спорт, както и всички други условия за развитието на отбора, като организиране на спортни срещи с други отбори, участие в и организация на международни турнири и семинари в този спорт. В последствие, с подкрепата на Ротари клуб Варна-Галатея беше създаден отборът на Варна 2010. Третият български клуб – Джавелин-Бургас също е ротариански проект- дело на Ротари Бургас-Пиргос и Ротаракт Бургас-Пиргос.

Този спорт е доказателство за непримиримостта на човешкия дух и силата на спорта като социален феномен . Той въплъщава много от ротарианските ценности и за това развитието му в България, благодарение на Ротари, е съвсем естествено. Целта е създаване на още отбори из страната в партньорство с местните Ротари клубове, популяризиране и развиване на спорта в България, както и създаване и национален отбор за Параолимпийските игри.

Безвъзмездно за националния шампионат по баскетбол за хора в инвалидни колички е предоставена спортна зала „Триадица“ и работи агенция „Юнайтед Партнърс“.