Ротари

Rotary е международна мрежа от доброволци, които дават от времето и таланта си в името на най-наболелите в света хуманитарни проекти. Ротари свързва 1.2 милиона членове от над 200 държави и географски области. Работата на Ротари клубовете влияе на живота на хората на местно и международно ниво от помощта, която клубовете дават на семействата в нужда в техните общности до борба за свят свободен от полиомиелит (детски паралич).

Кои са ротарианците: Ротари обединява онези хора, които се занимават с важни за местните общности по света въпроси. Членовете на Ротари са професионалисти от различни сфери: лекари, художници, собственици на малък бизнес и неработещи родители и други. Всички те наричат себе си Ротарианци. Ротари обединява тези неповторими гледни точки и насърчава професионалното усъвършенстване на членовете си навсякъде по света.

Къде: От Хаити и Гренландия до Нигерия и Сингапур, Ротари обединява един наистина широк кръг от лидери от целия свят. В момента, най-голям е броят на клубовете от САЩ, Индия, Япония и Бразилия. Сред най-бързо развиващите се региони на Ротари са Югоизточна Азия и Африка.

Какво: Ротарианците посвещават своето време, енергия и страст на устойчиви и дълготрайни проекти в местните общности по целия свят. Проектите засягат важни въпроси като мирът и разрешаването на конфликти, предотвратяване и лечение на болести, водата и хигиената, здравето на децата и майките, основно образование и грамотност и развитие на икономиката и на общността.

Премахване на детския паралич: Ротари е близо до побеждаването на втората болест в историята след едрата шарка, с 99% намаление на случаите на детски паралич по света от 1985г., когато Ротари учредява програмата PolioPlus (polio – детски паралич).
През 1988г. Ротари оглави създаването на Глобална инициатива за премахване на детския паралич заедно с партньорите си от Световната здравна организация, УНИЦЕФ и американските Центрове за контрол и превенция на заболявания. Премахването на детския паралич остава главна цел на Ротари. Към днешна дата, Ротари е дала своя принос в размер на 1.2 милиарда щатски долара и безброй доброволчески часове за подпомагане на имунизацията срещу детски паралич на повече от 2 милиарда деца в 122 държави.
В момента Ротари работи за събирането на 35 милиона щатски долара на година до 2018г. за премахването на детския паралич в сътрудничество в съотношение 2:1 с фондацията на Бил и Мелинда Гейтс (http://www.gatesfoundation.org/).

Ротари разширява дейността си в две младежки програми:
Интеракт: младежка програма, учредена и спонсорирана от Ротари клубове, за млади хора между 12 и 18 години. Има повече от 12 300 Интеракт клубове в 133 държави.
Ротаракт: младежка програма, учредена от  Ротари, която насърчава на лидерството, професионалното развитие на младите хора между 18 и 30 години. Има повече от 8 000 Ротари клубове в 167 държави.

Обществен Ротари корпус (ОРК): групи от хора, които не са член на Ротари, които работят за подобрението на своите общности. Има повече от 7 500 корпуса в 80 държави, като всичките са учредени и спонсорирани от Ротари клубовете.

Цел на Ротари
Целта на Ротари е създадена през 1910г. и адаптирана през годините. Целта е да насърчава и развива идеала за служба на обществото като основа на достойно начинание, и в частност да насърчава и възпитава:

 1. Създаването на познанства като възможност да бъдеш полезен и служиш;
 2. Високи етически норми в бизнеса и професията, признаване значимостта на всяко полезно занятие, както и стремежа на всеки ротарианец да защитава името на своята професия и да служи на обществото;
 3. Прилагането на практика на идеала за служба в личния живот, бизнеса и обществения живот на всеки ротарианец;
 4. Международното разбирателство, добрата воля и мира чрез приятелство на професионалисти от цял свят, обединени от идеала за служба на обществото.

Авенюта на служба
Базиращи се на целта на Ротари, четирите авенюта (направления) на служба са философската основа на организацията и фундаментът, върху който се извършва клубната дейност:

 • Клубната служба се фокусира върху заздравяване на дружбата и осигуряване ефективната работа на клуба;
 • Професионалната служба насърчава ротарианците да служат на другите чрез своите професии и да прилагат високи етически стандарти.
 • Службата на обществото включва проектите и дейностите на клуба, извършвани с цел подобряване живота в общността.
 • Международната служба обхваща действията, предприемани за разширяване на хуманитарната дейност на Ротари в целия свят и насърчаване на световното разбирателство и мира.

Четиристранният тест
Четиристранният тест, към който се придържат ротарианците в своя бизнес и професионален живот, е създаден от ротарианеца Хърбърт Дж. Тейлър през 1932г. Преведен е на повече от 100 езика.

Четиристранен тест за онова, което мислим, казваме или правим

 1. Това ли е истината?
 2. Справедливо ли е спрямо всички, които засяга?
 3. Ще създаде ли това добронамереност и по-добри приятелства?
 4. Ще бъде ли от полза за всички, които засяга?