Белград, 13 февруари 2024 г. – Ротари клуб София-Балкан и баскетболен клуб Цървена звезда Белград се обединиха в името на мира и менталното здраве в съвместна спортна среща, проведена на 13 февруари 2024 г. в Белград.

Събитието се състоя под мотото „Мир и Ментално здраве“, вдъхновено от темата на зоналната среща на Ротари, проведена на 12 февруари.

Нова година, ново начало

БКХИК София-Балкан стартира новата година с приятелска среща в Белград, предшествана от разказ за историята и създаването на първия в България баскетболен клуб за хора с инвалидни колички – проект на Ротаракт и Ротари клуб София-Балкан, развиван с много ентусиазъм и миналата година, с огромна радост, чартиран като Ротари общностен корпус под крилото на Ротари клуб София-Балкан.

Среща на високо ниво

На събитието присъстваха: Гордън Макинали президент на Ротари Интернешънъл и съпругата му Хедър, Мария Мирчева, президент на Ротари клуб София-Балкан, Красимир Веселинов, паст президент на Ротари клуб София-Балкан, представители на Ротари клуб Белград-Метрополитан, Дарко Шовран, международен съдия по баскетбол в колички и член на Ротари клуб Белград-Метрополитан, Играчите на БКХИК СофияБалкан Атанас Парушев, Владимир Гюров, Ивелин Манолски, Ивайло Петров, Илиян Атанасов, Цветомир Цветков с треньор Николай Иванов.

Президент Мария Мирчева връчи клубно флагче на президента на РИ и като подарък получи флагче с Ротари темата на годината.

Спортен дух за мир и ментално здраве

Играчите на БКХИК София Балкан подариха на Гордън Макинали състезателен екип подписан от играчите и от паст президента на РК София-Балкан Красимир Веселинов, чийто подпис стои под документа за създаването на РОК БКХИК София-Балкан.

Гордън Макинали даде първоначалния съдийски сигнал и подаде спорната топка, с което бе даден старт на играта. Топката бе спечелена от София-Балкан, който проведоха първата бърза атака към към коша на отбора от Белград.

Мачът се проведе в спортсменски дух, с висок спортен и ментален заряд. Момчетата с увреждания показаха борба и хъс, а публиката ги аплодираше бурно.

Обединени усилия за по-добро бъдеще

Целта на събитието е да обедини усилията в региона за създаването на Ротари общностни корпуси в страните от Балканите. С помощта на Ротари клубове ще се подпомогне развитието на мира, ще се повиши менталното здраве на играчите и ще се даде надежда за по-добро бъдеще.

Заедно можем да направим света по-добро място!